4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Μπαμπά, μην τρέχεις!

Μια ενδιαφέρουσα πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει μια εντελώς ανεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους των γονιών οδηγών.

Έχουμε κατ' επανάληψη ασχοληθεί με τις συμπεριφορές των Ελλήνων οδηγών που πηγάζουν από την έλλειψη οδηγικής παιδείας, λόγω της αργοπορημένης διάδοσης της αυτοκίνησης στη χώρα μας, αλλά και από τον ατομικιστικό χαρακτήρα των συμπατριωτών μας. Στο εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ προσθέστε την ελλιπή ή μη ρεαλιστική σήμανση, που αναγκάζει τους περισσότερους οδηγούς να μην την εμπιστεύονται, προσφέροντας έναν ακόμα λόγο (στην προκειμένη περίπτωση, όχι άδικο) να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του στο δρόμο.
Η ελπίδα που μπορεί να είχαμε τις περασμένες δεκαετίες, ότι σταδιακά η συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού θα αρχίσει να εκπολιτίζεται, δεν αποδείχθηκε στην πράξη. Η νέα γενιά οδηγών φαίνεται ότι συνεχίζει να κουβαλάει τα κουσούρια των παλαιότερων, οι οποίοι, αν μη τι άλλο, είχαν το ελαφρυντικό ότι στο κομμάτι της κοινωνικής συμπεριφοράς στο δρόμο ήταν αυτοδίδακτοι, όταν η Ελλάδα άρχιζε να ανακαλύπτει το αυτοκίνητο εκεί, τη δεκαετία του '70 και του '80.
Από ποιους, όμως, να εκπαιδευτεί η νέα γενιά, όταν το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής απουσιάζει από τα σχολεία; Έτσι οι ίδιοι απαίδευτοι και κακότροποι οδηγοί μεταφέρουν τη συμπεριφορά τους στα παιδιά τους, που τους έχουν ως πρότυπο.
«Γονείς που γκρινιάζουν, φωνάζουν, εξαγριώνονται και πολλές φορές μαλώνουν με άλλους οδηγούς όταν βρεθούν πίσω από το τιμόνι αποτελούν πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα και μια μάλλον ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία για μικρά παιδιά και εφήβους.» Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια περιγραφή που αναφέρεται στους οδηγούς της Ελλάδας ή κάποιας τριτοκοσμικής χώρας. Κι όμως, παραδόξως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά καταγράφηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη από έρευνα της εταιρείας ελαστικών Continental, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε χίλια παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως δεκαέξι ετών.
Πιο συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τα παιδιά να αναφέρουν πώς αισθάνονται όταν οδηγούν οι γονείς τους, και τα αποτελέσματα μάλλον θα πρέπει να τους κάνουν να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους: «Το 40% των παιδιών αναστατώνονται όταν η μαμά ή ο μπαμπάς χάνουν την ψυχραιμία τους στο τιμόνι, και ένα στα τρία ανησυχεί και τρομάζει. Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των παιδιών παραδέχονται ότι οι γονείς τους οδηγούν πολύ “επιθετικά”. Τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι οι γονείς χρησιμοποιούν απρεπείς εκφράσεις ή βρίζουν τους άλλους οδηγούς, και ένα στα πέντε τόνισε ότι ο “υπεύθυνος ενήλικας” στο τιμόνι μιλούσε στο κινητό ενώ οδηγούσε.»
Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το σχόλιο πως ένα στα πέντε παιδιά, εξαιτίας του τρόπου οδήγησης των γονιών τους, αναγκάζεται στα «δύσκολα» να χωθεί στο κάθισμά του, προκειμένου να προστατευτεί, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό έχει πει κατάμουτρα στους γονείς του να βελτιώσουν τον τρόπο που οδηγούν και σχεδόν ένα στα τέσσερα έχει εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα με οδηγό έναν από τους γονείς του.
Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως «τα δύο τρίτα των γονιών φιλονικούν για τον τρόπο που ο άλλος οδηγεί, ενώ τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς είναι καλύτεροι οδηγοί όταν είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο»!
Παρ' ότι τα παιδιά, σε μεγάλο ποσοστό, αξιολογούν τους γονείς τους ως ικανότερους οδηγούς από εκείνους των φίλων τους, το συμπέρασμα της έρευνας πως «οι κακές οδηγικές συνήθειες πιθανότατα “διαποτίζουν” αρνητικά τα παιδιά και διαμορφώνουν εξίσου κακούς μελλοντικούς οδηγούς» πρέπει να μας κάνει όλους πιο προσεκτικούς πίσω από το τιμόνι._ Μ. Σ.